09.11.2019г.

 

            Ямбол чете – Владо Трифонов и романът „Суета, суета...”

Четвъртият ден от Литературните дни „Ямбол чете” предложи на публиката среща с книгата “Суета, суета...” и нейният автор Владо Трифонов. За нея критиците казват, че е художествен роман с историческа насоченост, а според създателят й на първо място това е любовен роман. „Думите в една книга са като листата на едно дърво – колкото повече листа има, толкова по-малко са плодовете. И за да бъде плодородно моето „дърво” редуцирах страниците от 350 на 197.”, сподели с присъстващите Владо Трифонов. А съкращенията на текста се оказват по-трудна задача от самото написване на романа, „защото харесвах всичко и не исках да се разделя с нито една дума”. „В един момент героите ми започнаха сами да пишат и аз ги оставих да правят каквото искат”, с усмивка допълни  авторът.
Романът може да има и образователна стойност, защото проследява моменти от живота на български интелектуалци, които са ключови фигури  в българската култура от края на 19-ти и началото на 20-ти век, представи творбата и литературният домакин на вечерта Тенко Тенев.
В продължение на час и половина Владо Трифонов разказа за пътя до написването на романа, за историческите факти и художествената измислица, отговори на въпроси от залата.

 

 

........................................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,...................,,,,,,,,,,,........................................................................................................................