25.09.2019г.

„ТОПОЛИ ПО ПЪТЯ” - ДЕБЮТ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА ПЕНКО ПЕНКОВ

Интересно и загадъчно представи дебютната си книга „Тополи по пътя” авторът й Пенко Пенков, който Ямбол познава като един от гласовете на радио „Веселина”от миналото. За премиерата в Синия салон на НЧ”Съгласие 1862” той беше подготвил любопитна презентация, която потопи присъстващите в странен свят, в който край Трепкалото се преплитат фантазии и реалност. Според думите на водещата Юлия Върбанова романът има и научна стойност от гледна точка на представените факти, свързани с могилите край родното село на автора Воденичане. “Тополи по пътя” е странна книга, в която се преплитат реалност, фолклор, фентъзи, психологизъм... Трудно е да се каже към кой жанр може да бъде причислена. Това, което я прави уникална е, че е изключително човешка книга. По страниците й има спомени, връщане в детството, в нощите, в които гледаме звездите и мечтаем или пък страдаме по загубата на близки хора и научаваме за себе си философските понятия живот и смърт. Книгата е изпълнена с любов, която само добър човек като Пенко може да даде”, сподели още Юлия Върбанова.
За любопитните историята на това своеобразно тракийско фентъзи е следната:
Петър пътува към родния край, за да прекара там горещите августовски дни на отпуска си. С него е и 6-годишният му син Горан. По време на дългото пътуване до слънчевото тракийско село Петър си спомня една наистина фантастична върволица от случки отпреди 40 години, когато е бил на същата възраст като сина си. Тогава, в един горещ слънчев ден, той влиза в Трепкалото.
Входът за това място се намира между две тополи край стар черен път. Никой не знае какво точно е Трепкалото, но то пропуска само деца. Деца от различни времена. Дали Трепкалото ще пусне и Горан? Баща и син съвсем скоро ще се окажат в центъра на събития, за които дори няма смисъл да се търси обяснение. Кои са проблясващите в тъмното чонки и защо отвличат деца посред нощ? Какви са ужасяващите звуци, идващи сякаш от дълбините на небето? Каква е тайната на тракийските могили и всъщност тракийски ли са те?
Още много въпроси се трупат пред Петър и Горан, а разплитането на тази все по-объркана история започва от едно джобно ножче, една дървена кутия и едно червено камъче, за да свърже съдбите на няколко души, разделени един от друг с бездна от време.


........................................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,...................,,,,,,,,,,,........................................................................................................................